TAR UT LEGER I STREIK: Marit Hermansen i Legeforeningen. Foto: Legeforeningen

Tar ut 10 leger i streik i Nord-Norge

Skrevet av Lars Eidissen
21.10.2020 13:14

Fem fastleger i Tromsø og like mange i Narvik tas ut i streik fra legevakten.

(Nordlys): Det varsler legeforeningen i en pressemelding i dag.

– Norge står midt i en pandemi som har hatt store konsekvenser for helsetjenesten. Vårt første uttak skåner befolkningen og pasientene i stor grad for konsekvensene av streiken. Vi er opptatt av å ta samfunnsansvar, også under en streik, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen i pressemeldingen.

Det er fastleger som nå blir tatt ut i streik fra deres pålagte ekstravakter ved kommunal legevakt.

– Som fastlege har du plikt til å delta i legevakt. Det skjer på toppen av full arbeidsuke som fastlege. Kommunen har mulighet til å pålegge fastlegene et uendelig antall timer ved legevakten i tillegg, utdyper Hermansen til Nordlys.

Konflikten dreier seg nettopp om den pålagte oppgaven om å gå vakter ved legevakten på toppen av fastlegejobben. 1 av 10 leger jobber hele 100 timer legevakt eller mer per uke, står det i pressemeldingen fra Legeforeningen.

– Mange av legene i små kommuner hvor behovet er størst jobber 37 timer legevakt i tillegg til sin fulle vakt som fastlege. Både beredskapsvakt og legevakt. Det er en stor belastning som griper dypt inn i familielivet og fritiden, sier Hermansen.

Les mer om:

lege streik
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.