Ellen-Merethe har nådd finalen i Arctic Accelerator: – Er det ikke gøy?!

Skrevet av Elin Astrid Gjøvik Glad
27.05.2020 15:00 - OPPDATERT 27.05.2020 22:26

– Det offentlige bruker flere år på å utvikle nye løsninger, og vi trenger dem nå, sier gründer Ellen-Merethe Høgseth.

Gründer av DentaApps AS og Tannlegehjelpen.no, Ellen-Merethe Høgsæt, bosatt i Harstad, er en av ti bedrifter som deltar i finalen på Arctic Accelerator den 4. juni. Her vil hun møte over 50 nasjonale investorer og andre interessenter, og konkurrere om førstepremien på 150 000 kr.

– Ja, er det ikke gøy! sier gründeren når vi snakker med henne på telefonen. 

– Jeg synes det var veldig artig. Det er jo mange som er med i finalen, så vi får se hva resultatet blir. Det viktigste for meg er at jeg kom med i inkubatoren. 

Personlig erfaring

Selv kommer Ellen-Merethe Høgsæt fra Glomfjord, et industrisamfunn ved Svartisen. Hun har foreldre som er henholdvis lege og sykepleier, og vet det er vanskelig å strekke til innenfor helsevesenet i distriktene, og i Nord-Norge spesielt.

– Jeg jobber som tannlege på Oris Dental Harstad. Fra 2015-2018 var jeg gjesteforeleser en gang i året for verne- og hjelpepleiere på UiT i Harstad. Da oppdaget jeg at mangelen på kompetanse og ønsket om å lære var tilsvarende like store, forteller hun. 

Høgsæt tenkte på hva man kunne gjøre for å dels øke kompetansen hos helsepersonell på en kvalitativ, god og samtidig effektiv måte, og samtidig gjøre det lettere for tannleger og tannpleier å nå ut til pasienter som er på institusjoner. 

Ikke nok tid eller personell

– De offentlig ansatte tannleger og tannpleiere har jo mer enn nok å gjøre fra før av, sier hun. 

[annonse]
– Og kommer man utenfor byene, så er det stor mangel på helsepersonell, ikke minst de med spesialkompetanse på munn-og tannhelse. Når vi vet at eldrebølgen er over oss, vi beholder tennene livet ut og det er nær relasjon mellom infeksjoner i munnhulen og aldersrelaterte sykdommer, er det viktig å øke kunnskapen raskt og med enkle virkemidler, forklarer Høgsæt. 

– De offentlige tannlegene  og tannpleierne når dessverre ikke å besøke alle eldre i institusjon, helsepersonell har ikke kompetansen og mange pasienter ønsker kanskje ikke hjelpe fordi de ikke vet hvor viktig dette er, sier hun videre. 

Et verktøy til den offentlige helsetjenesten

– Tannlegehjelpen.no har som mål å levere kunnskap og samhandling  og på den måten gi den offentlige helsetjenesten et verktøy de kan bruke i å forebygge og behandle sykdommer og infeksjoner i munnen. Vi har ikke tid til å vente på at HelseNorge skal løse problemet. Det offentlige bruker flere år på å utvikle nye rutiner både for utdannelse og behandling, og vi trenger dem nå!

Hun synes det har vært lærerikt og nyttig å være med på Arctic Accelerator.

Muligheten til å treffe investorer og Innovasjon Norge er uvurderlig. 

– I tillegg er det veldig inspirerende å møte andre med spennende ideer. 

– En av grunnene til at jeg  allerede har kommet langt i utviklingen, er Vegard Krogh-Reinsnes. Via KUPA og Arctic Accelerator fikk jeg ham først som veileder, og nå er han en viktig del av teamet.

Vegard er selv gründer i Eyr, en app som tilbyr videolegetjenester på nett. Nå jobber han sammen med Høgsæt for å gjøre Tannlegehjelpen til en realitet.

Når Covid-19 kom gikk Sparebanken Nord-Norge ut og sa at de ville støtte samfunnsnyttige prosjekter. Høgsæt sendte inn en søknad og fikk 300.000 som en del av Mona Slåtto Olsen og SNN sitt prosjekt, Samfunnsløftet.

– De var ekstremt raske på avtrekkeren og det gikk bare noen dager fra jeg søkte til jeg fikk svar.

Det var en veldig viktig hjelp for å komme igang. Videre har hun også fått støtte fra Innovasjon Norge på 600.000. Ballen ruller. 

– Selve konkurranseaspektet fungerer mest som en gulrot for å få fortgang i prosjektet mitt. For meg er det viktigste å komme i gang og få tilgang til et nettverk av folk som er gode til det du kanskje ikke er så god på selv, sier Høgsæt. 

Finalen i Arctic Accelerator var planlagt gjennomført på Støperiet i Harstad den 4. juni, men har på grunn av Covid-19 blitt omgjort til et digitalt arrangement som er åpent for alle som er nysgjerrig på nye forretningscaser. Ellen-Merethe skal presentere Tannlegehjelpen via livesending den 4. juni i håp om å stikke av med den store premien.

Tannlegehjelpen.no fra DentaApps AS er en digital plattform for samhandling, kompetanse og beslutningsstøtte for helsepersonell om pasienters munnhelse.  De ni andre deltakerne er oppstartsbedrifter fra Nordland, Troms og Finnmark, valgt ut blant over 50 søkere fra landsdelen, heter det i pressemeldinga fra Arctic Accelerator. 

Lyst til å lese mer? Få pluss-tilgang for bare 119 kroner!