Foto: Andreas Ursin Hellebust

Slik blir årets filmfestival: – Var usikkert om vi kunne gjennomføre

Skrevet av Lars Richard Olsen
07.07.2020 16:17 - OPPDATERT 07.07.2020 16:29

Usikkerhet rundt både korona og offentlig støtte gjorde at Helene Hokland lenge var usikker på om det ble Arctic Moving Image & Film Festival  (AMIFF) i år.

– Datoen var klar siden i fjor, men på grunn av koronasituasjonen og endrede tilskuddsordninger fra Kulturrådet gjorde at vi ventet. Det var også usikkerhet om vi i det hele tatt kunne gjennomføre festivalen, sier Hokland som er både kinosjef i Harstad og leder for festivalen.

Hvor mye publikum som kan komme på visningene er usikkert.

– Det skal la seg ordne, men det kan hende at vi må begrense antall besøkende.

I år skal Lillian Sharma hjelpe til med organisering og markedsføring. Hun jobber til daglig som landskapsarkitet for Harstad Kommune. Gjestekurator er samme som i fjor, Kristian Skylstad, og produsent er som vanlig Harstad-mannen Bård Andreassen som har bred erfaring fra kulturlivet

Flere bestillingsverk

Festivalen arrangeres for femte gang i år, og det blir flere bestillingsverk, sier Hokland.

AMIFF bruker Galleri Nord Norge for første gang i år, og det er den norske billedkunstneren Crispin Gurholt som skal ha en retrospektiv soloutstilling der.

I 2020 er det tjue år siden Gurholt gjorde sin første Live Photo-installasjon. Live Photos gir assosiasjoner til filmsett, og er stedspesifikke live installasjoner hvor kunstneren iscenesetter mennesker i virkelige miljøer som et frosset tablå.

Saken fortsetter under bildet

[annonse]
Live Photo #17 fra Roma. Foto: Crispin Gurholt

Over sommeren reiser Gurholt til Harstad fra Danmark hvor han bor, for befaring og for å finne location til installasjonen.

Lyst til å lese mer? Få pluss-tilgang for bare 119 kroner!

Nytt videoverk filmet i Harstad

Kunstnerne Jason Havneraas og Kjetil Berge er invitert til å gjøre et samarbeidsprosjekt, der de oppsummerer retrospektivt sin produksjon fra nordområdene (da primært Lofoten), de syv siste årene.

Disse arbeidene kommer til å bli skjøtet sammen med et nytt videoverk, produsert i Harstad, spesielt for AMIFF 2020. Kunstnerne produserer performative videoer, som enten omhandler kommunikasjon mellom individer, eller individ og kamera.

Saken fortsetter under bildet

Foto fra filmen Still Breaking the Ice av Kjetil Berge. Foto:  Kjetil Berge

Bredt filmprogram

Anna Ulrikke Andersen er en norsk filmskaper og arkitekturhistoriker ansatt ved University of Oxford. Hun skal presentere et filmprogram og foredrag på Harstad Kino der hun utforsker vinduet som arkitektonisk element og metafor: Hvordan skaper vinduet relasjoner og skiller mellom mennesker, rom og steder, med et spesielt fokus på kontrasten mellom nord og sør.

I et vindu i Harstads byrom vil festivalen vise en av Andersens filmer som omhandler dette temaet.

Eget program for samiske filmer

Universitetslektor i film- og medievitenskap ved NTNU, Monica Mecsei vil holde foredrag og vise et program med samiske filmer, der regissørene blir invitert og deltar i Q&A etter visningene.

Denne samlingen filmer reflekterer over samisk identitet. Foredraget tar for seg hvordan ulike perspektiv på historisk og kulturelt ståsted etablerer forskjellige typer møtepunkt som vever sammen fortid og nåtid.

Alternativ filmproduksjon

Produksjonsselskapet Alternativet kommer og forteller om den alternative formen for filmproduksjon de driver. Rektor ved Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg, Katja Eide Jacobsen, er blant annet medlem i produksjonsselskapet. De presenterer filmen «Vi er her nå» av Mariken Halle, som skulle ha premiere på norske kinoer i perioden da Korona-epidemien startet.

«Vi er her nå» er en fiksjonsfilm der vi følger en barselgruppe over et år. Med barna på armen drøfter de unge foreldrene alt fra små problemstillinger – hva kan barna spise og ikke? – til global politikk, deler framtidsplaner og bekymringer, og eksponerer hverandre for betente samliv og personlige utfordringer. Babyene er der i hvert bilde. Vitner til de voksnes prosjekter.

Tema som stadig passet bedre

Årets tema er ‘rommet mellom oss’ eller ‘The space between us’. Dette var bestemt for et år siden, før kunstnerene var valgt og alle søknadene til finansielle støttespillere skulle avgårde.

– Vi visste ikke da selvfølgelig hvordan temaet skulle få ekstra dimensjoner når pandemien kom, sier Hokland.

Temaet henviser blant annet til mellommenneskelige relasjoner, til begreper som «oss og dem», til skjevheter og ulikheter i samfunnet og mellom nasjoner.

 

Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.