DETTE BØR DU VITE: Bård Sørensen (bak) og Rudi Elvegård hos Sulland Harstad kan bruktbil til fingerspissene. I denne saken får du deres beste tips. Foto: Andreas Ursin Hellebust

Bård og Rudis 10 beste tips: Slik kjøper du bruktbil trygt

Skrevet for SULLAND HARSTAD
10.07.2020 09:17 - OPPDATERT 04.08.2020 10:12

Vi har snakket med bruktbilsjef Bård Sørensen og selger Rudi Elvegård som gir sine 10 beste huskeregler for et vellykket bruktbilkjøp.

Denne sommeren er det mange som skal på Norgesferie. Hos Sulland Harstad har de merket nettopp dette. Under coronautbruddet har de passert godt over 100 solgte bruktbiler. Vi har snakket med bruktbilsjef Bård Sørensen og selger Rudi Elvegård som gir sine 10 beste huskeregler for et vellykket bruktbilkjøp.

Et bilkjøp er en stor investering, uavhengig av om bilen er brukt eller ikke. Når du først skal kjøpe brukt, er det noen momenter som er viktig å være bevisst på. Imidlertid viktig å holde tunga rett i munnen. Det er noen huskeregler som reduserer risikoen. Fordelen med å kjøpe brukt er at man kan få uforholdsmessig mye igjen for pengene, forutsatt at man kjøper rett bil.

Saken fortsetter under bildet

AUDI: – Det tryggeste kjøpet gjør man alltid hos en autorisert merkeforhandler. Der vil man få garantier, tilbud om gunstig forsikring og finansiering.

Forbrukerrådet har flere tips til hvordan man går frem når man skal kjøpe bruktbil. Flere av tipsene er noe de fleste kan gjøre selv, som for eksempel å sjekke kilometerstand, finne ut hvorvidt det er knyttet gjeld til bilen, gå gjennom serviceheftet og sjekke den generelle tilstanden på bilen.

Det er imidlertid ikke alle feil og mangler det er like lett å oppdage hvis man ikke er bilkyndig. Nøkkelen til et vellykket bruktbilkjøp er at man greier å velge en bil som ikke har skjulte feil eller mangler.

Det tryggeste
kjøpet gjør man alltid
hos en autorisert
merkeforhandler.

– Man må først og fremst definere behovet. Hva slags kjøring, størrelse på bilen og hva slags drivstoff er mest fornuftig. Ikke minst må man lage et budsjett i forhold til kjøpet og i forhold til driftskostnader og fremtidig vedlikeholdsbehov. Når dette er gjort kan man gjøre et utvalg i forhold til aktuelle modeller, tilstand og kjørelengde, forteller Bård Sørensen, bruktbilsjef hos Sulland Harstad.

– Det tryggeste kjøpet gjør man alltid hos en autorisert merkeforhandler. Der vil man få garantier, tilbud om gunstig forsikring og finansiering. Ikke minst vil man her få profesjonell rådgivning hvis man er i tvil om hvilken løsning man bør velge.

Saken fortsetter under bildet

VELRENOMMERT: – Kjøper man en bil fra en velrenommert bruktbilforhandler, vil bilen være gjennomgått på verksted og man vil få utlevert en tilstandsrapport. I slike tilfeller er ikke frykt berettiget, forteller Bård.

Hvilke feil pleier folk å gjøre når de kjøper bruktbil?
– Å kjøpe bil fra privatpersoner og mindre, uautoriserte bilforhandlere kan gå bra. Men hvis feil eller mangler skulle dukke opp vil det ikke alltid være like lett å få ordnet opp i disse, forteller Elvegård.

– I disse tilfellene vil man ofte være prisgitt viljen og evnen til selger for å få reparert feil og mangler. Mange kjøper også eldre biler med høy kilometerstand uten å kalkulere inn høyere vedlikeholdskostnader på slike biler.

– Her er det viktig å være realistisk, understreker bruktbilsjefen.

De fleste har hørt historier om venner og kjente som har kjøpt bruktbil den ene dagen, og opplevd trøbbel og problemer den neste. Selv om det alltid vil være risiko knyttet til kjøp av bruktbil, er risikoen langt mindre enn man skulle tro.

– Mange er bekymret for å kjøpe brukt bil på grunn av skjulte feil og mangler. Er denne frykten berettiget?

– Kjøper man en bil fra en velrenommert bruktbilforhandler, vil bilen være gjennomgått på verksted og man vil få utlevert en tilstandsrapport. I slike tilfeller er ikke frykt berettiget, forteller Bård.

Hos Sulland er denne problemstillingen kjent. Derfor er det etablert et eget bruktbilprogram som kalles «Sulland Trygghet». Hensikten med programmet er at kundene skal føle seg trygge, og sørger for at man som bilkjøper får et forutsigbart bilhold i mange år framover.

Sulland er medlem i Norges Bilbransjeforbund og benytter deres rapport godkjent av Forbrukerrådet. Kjøper man bruktbil hos Sulland Harstad, kan man være trygg på at bilen ikke har kjørt lenger enn det som fremkommer. Sulland sjekker også servicehistorikken grundig, garanterer at kilometerstanden på bilen er korrekt og sørger for en riktig verdivurdering.

Hvordan jobber Sulland Harstad med å gjøre bruktbilkjøpet trygt for kundene?
– Alle biler gjennomgår takster og det utarbeides tilstandsrapporter. Med fokus på sikkerhet blir alle biler istandsatt og reparert slik at man på den måten kan føle seg trygg. Hvis kunden er misfornøyd med valget er det mulig å bytte bilen i en annen i løpet av de første 30 dagene etter overtakelsen.

Bytterett er viktig

De fleste som kjøper bil ønsker mulighet til å få mangler rettet, eventuelt heve kjøpet dersom bilen viser seg å være i dårligere stand enn forventet.

Saken fortsetter under bildet

FORNØYDE MED KJØPET: Tusenvis av nordmenn har kjøpt både nye og brukte biler her. For Sulland er det viktigst å sørge for at kundene er fornøyd over tid, og ikke bare i kjøpsøyeblikket.

– Om du skulle ombestemme deg, kan du komme tilbake til oss og bytte til en annen bruktbil. Vi krever bare at det må skje innen 30 dager, og før du har kjørt 1000 km., forteller Bård Sørensen.

Les mer om fordeler og betingelser

Dersom uhellet er ute tilbyr Sulland også gratis skadeserviceavtale for kundene. Denne avtalen sørger blant annet for at bilen fraktes til nærmeste Sulland Bilskadesenter uten omkostninger, uansett hvor i landet uhellet skjer.

Gunstig finansiering

En stor fordel ved å kjøpe bruktbil gjennom forhandler, er at man ofte får svært gode priser på både finansiering og forsikring. I enkelte tilfeller kan forskjellene utgjøre flere tusen kroner i året. I tillegg til tryggheten du får ved å kjøpe bil gjennom forhandler, kan du dermed spare relativt store beløp i driftskostnader over tid.

Størrelse gir trygghet

Sulland er et av Norges største bilkonsern. Som profesjonell aktør har selskapet brukthandelsbevilling godkjent av politiet. Tusenvis av nordmenn har kjøpt både nye og brukte biler her. For Sulland er det viktigst å sørge for at kundene er fornøyd over tid, og ikke bare i kjøpsøyeblikket.

– Sulland gir to års garanti på alle utførte reparasjoner. Dessuten sørger vi for rask skadebehandling, hjelp til takst, leiebil og kontakt med forsikringsselskapet. Derfor kan du være trygg på at Sulland hjelper deg å finne en bruktbil som fungerer bra i mange år fremover, forsikrer bruktbilsjefen.

Saken fortsetter under bildet

VIKTIGE MOMENTER: Et bilkjøp er en stor investering, uavhengig av om bilen er brukt eller ikke. Når du først skal kjøpe brukt, er det noen momenter som er viktig å være bevisst på. Imidlertid viktig å holde tunga rett i munnen.

Bård og Rudi sine 10 bruktbiltips

1) Sjekk servicehistorikken grundig og at bilen er fri for heftelser.

2) Se an bilens generelle tilstand. En velholdt bil er et symptom på ryddig bilhold.

3) Sett deg inn i forhandlerens bruktbilprogram

4) Sjekk hvilke garantier og fordeler man får utover forbrukerkjøpsloven.

5) Sjekk om eventuelle reparasjoner er utført på autorisert verksted

6) Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll.

7) Les tilstandsrapporten nøye

8) Sjekk om og eventuelt når registerreim er byttet.

9) Be om å få prøvekjørebilen, gjerne på strekninger med litt varierte veier.

10) Når du har bestemt deg for at dette er bilen for deg, er det viktig å skrive en skikkelig kontrakt.

Se Sulland Harstad sitt bruktbilutvalg her

VELKOMMEN TIL OSS: Det tryggeste kjøpet gjør man alltid hos en autorisert merkeforhandler, sier Bård Sørensen.