MAMMAS MAT: Det er måten Mariann Solaas´ egen mot lagde mat og benyttet seg av lokale produsenter som var starten på MatFra. Foto: Marte Fredly-Steen.

Oppveksten i Sør-Lavangen var Marianns inspirasjon til gründerbedriften

Skrevet av Marte Fredly-Steen
23.09.2020 14:42

Som en del av KUPA sitt lederutviklingsprogram er Mariann Solaas på Røkenes Gård 22-23.september. Selv om hennes bedrift MatFra har hatt suksess, startet den et helt annet sted.

Innerst i hjørnet av Afrika-rommet på Røkenes Gård sitter en brunhåret kvinne ved et bord. Hun er med på KUPA sitt lederutviklingsprogram. De ønsker å skape et program for nordnorske startups. Rundt bordet, sammen med kvinnen, sitter gründere fra Tromsø, Bodø, Meløy. Hun selv representerer Harstad med nettsiden matfra.no

Som lita jente vokste Mariann Solaas (34) opp i Sør-Lavangen i Tjeldsund kommune. Det var gårder i nærheten, så hun var godt vant til at moren brukte ferske råvarer i matlagingen. 

– Da jeg skulle starte voksenlivet var det ikke det samme å gå i butikken og kjøpe gulrøtter pakket inn i to lag plast. Så da jeg var på en konferanse høsten 2016 her i Harstad var Sigrid og Kim Håvard fra Umami og snakket om at de som restaurant gjerne skulle hatt et bestillingsverktøy siden de ønsket å handle mer lokalt, forteller Mariann. 

Dette ble starten på en gründer-idé som høsten 2018 resulterte i MatFra.no.

Onsdag er hun på Røkenes Gård for å lære hvordan en kan bli en god leder.

Ingen dans på roser

– Jeg tenker det er litt bra at gründere ikke vet hva de går til, for ellers tror jeg ingen hadde startet som det, flirer Mariann.

Fra å fokusere på restauranter, gikk Mariann heller inn for å knytte produsent til forbruker.

Onsdag lytter hun ivrig til Nils Johan Holte som forteller om sin erfaring som leder i forsvaret og hans rolle som styreleder i startups, etterfulgt av Ole Magnar Drønen i den Harstad baserte start up’en Scale Protection. 

– Hvis du hele tiden skal være best, så blir du en irriterende leder, sier Drønen under sitt foredrag. 

[annonse]

Det er dette Solaas og de andre ni fremmøtte gründerne skal lære mer om. Og veien fra gründer til leder er ikke en rett linje. Det ligger beinhardt arbeid bak Marianns bedrift.

– Veien har så klart vært lang og til tider tung, som den er for alle som starter noe. Det har vært en læringskurve av en annen verden som jeg synes har vært utrolig artig å få være med på. Å få lov til å gjøre, ikke bare det jeg brenner for, men alt. Det er kjempegøy, og det som driver oss fremover selv om det er lange og tunge dager.

Fått 3,5 millioner

Som de fleste andre gründere er Solaas avhengig av støtte fra familien. Hennes mann, Kristian, var kanskje den største pådriveren for at hun skulle starte noe eget. 

– Heldigvis jobber han med start ups selv gjennom sin stilling i KUPA, så han kjenner godt til det. Han er fryktelig dyktig i det han gjør, og veldig engasjert i MatFra. Uten den støtten i han og familien hadde det aldri gått.

Men det er ikke bare mannen og familien som har tro på MatFra. Harstad kommune og andre aktører har vært villige til å støtte bedriften. 

– Vi er veldig heldige, for vi har fått 3,5 millioner kroner i tilskudd siden vi startet. Fra Innovasjon Norge, SpareBank1 sitt samfunnsløfte, Harstad kommune og flere andre aktører. Så vi har hatt muligheten til å bruke veldig flinke fagfolk, både til konseptutvikling, tjenestedesign, foto og utvikling.

Skal videre

– Nå jobber vi mot å få MatFra-hentepunkt over hele landet. Det er ikke nødvendigvis slik at en har mulighet til å hente varene fra en gård. Her i Harstad har vi for eksempel et hentepunkt på Skafferiet Gourmet der du kan handle fra produsenter i området ditt og få det fraktet av de til hentepunktet når det passer deg. Det skal vi få til i hele landet, og når da en helt ny kundegruppe. 

Les mer om:

næringsliv matfra.no kupa
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.