NY FESTIVAL: Mari Andreassen og Niko Valkeapää er blant forfatterne som kommer til Harstad.

– Vi vil vise frem de unge nordnorske stemmene

Skrevet av Simen Loholt
10.09.2020 16:03 - OPPDATERT 17.09.2020 23:18

– Dette er den første festivalen av sitt slag her i Harstad.

Nordnorsk Litteraturfest er en nykommer i festival-Harstad, og skal utfordre, utforske og underholde. Festivalen presenterer skjønnlitteratur og sakprosa i skjønn forening, for ulike målgrupper og i ulike formater. Gjennom blant annet forfattersamtaler, foredrag, konserter og lesestunder, vil litteratur fra, om og i Nord, være i sentrum.

Festivalsjef Ola Magnus «Manne» Løkholm forteller at dette er den første festivalen av sitt slag her i Harstad. 

– Det vil bli både høytlesning for barn, foredrag, og samtaler med forfatterene. Dagen avsluttes med festivalkro på Torvet 3, hvor forfatterene vil ha høytlesning for de oppmøtte. 

I tillegg til Torvet 3, blir arenaen for festivalen Harstad Bibliotek, Lillesalen på Kulturhuset og Galleri Nord-Norge. I tillegg kommer forfatterene til å besøke videregående- og ungdomsskoler for å prate med elevene. 

Markerer jubileum

Det er flere jubileum innen litteratur i år og noen av dem vil bli markert i løpet av festivalen. 

– I år er det 100 år siden Knut Hamsun mottok Nobels litteraturpris. Det skal markeres med foredrag av Alvhild Dvergsdal fra Hamsunsenteret. Jack Berntsen hadde fylte 80 år i år, derfor har vi fått Billy Jacobsen til å komme å lese fra boken sin Jack - Et liv i søkk og kav.

(Saken fortsetter under bildet)

Mari Andreassen (f. 1983) er forfatter, og kommer til Nordnorsk litteraturfest for å samtale om hennes brakdebut, novellesamlingen Hvor lenge varer vi (2019). Foto: Pressefoto

Festivalen skal også være en arena for de yngre forfatterene.

[annonse]
– Vi vil vise frem de unge Nord-Norske stemmene som Caroline Kaspara Palonen, Sigrid Agnethe Hansen og Mari Andreassen. Vi gleder oss veldig til å presentere deres stemmer i forskjellige sammenhenger. 

Viktige bidragsytere

To av bidragsyterne som har gjort det mulig å arrangere festivalen er Sparebank 68 grader nord og Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank. 

Banksjef i sparebank 68 grader nord Frank Kulseng er veldig spent på den nye litteraturfestivalen.

– For oss er det viktig å være med på å skape noe for å øke bolysten til alle innbyggerne, derfor har vi valgt å satse stort på festivalsenteret Castello som huser andre festivaler som Bakgården, ILIOS, AMIFF og Contrasto. Festivalsenterets mål er å samle mange festivaler under samme tak for å bygge kompetanse og dele erfaringer for å kunne skape et enda bedre produkt. Vi tror at litteraturfestivalen blir et godt supplement til de andre festivalene som er her.

(Saken fortsetter under bildet)

Niko Valkeapää (f. 1968) er en finsk-norsk og samisk musiker og har markert seg som en viktig representant for samisk tradisjonsmusikk. Foto: Pressefoto

Styreleder Stein Nilsen i Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank forteller at stiftelsen har en tradisjon med å være med i stiftelsen. 

– Vi er veldig opptatt med at det skal skje ting i byen og derfor har vi vært med å hjelpe mange av festivalene. Da vi fikk søknaden om å være med å støtte Nordnorsk Litteraturfest syntes vi at det var et veldig spennende konsept som passet godt inn med stammen av festivaler som allerede eksisterer. En av tingene som virkelig tente oss var det mangfoldige programmet. Det var ikke smalt og for spesielt interesserte, men når ut til alle. 

Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.