NEDBØR: Det blir stort sett nedbør i hele Troms i uka som kommer, minst nedbør blir det i indre strøk, men her kan temperaturene bli lave. Foto: Torgrim Rath Olsen

Minusgrader i indre strøk og muligheter for snø på fjelloverganger

Skrevet av Anna Näumann
14.09.2020 06:00

Meteorologene spår en grå uke i Troms med nedbør og under ti grader, i indre strøk kan gradestokken bikke null.

(Nordlys): Gråværet er like rundt hjørnet, ifølge meteorologene. Søndag var det noe tåke.

– Denne tåka er ikke et uvanlig høstfenomen når vi får klarværsdager med lite vind. Da blir luften ganske kjølig, fuktigheten kondenseres og blir til tåke eller lave skyer som går inn sundet, gjerne nordfra. Typisk høstvær, men det ser ikke ut til at det blir mer lavtliggende tåke til uka, da blir det nedbør, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga.

Minusgrader i indre strøk

Mens det i Nordland ventes kraftige nedbørsmengder i dagene som kommer, ser det ut som at Troms slipper billigere unna.

– Troms kan vente seg litt nedbør og kjølig vær, men det ser ikke ut til at det skal bli noen store mengder. Det grå været som dominerer de ytre strøkene vil nok bevege seg over i de indre strøkene denne uka, sier Haga.

Søndag har temperaturene i Troms ligget på 11–12 grader, men på mandag og tirsdag derimot kan det se ut som at de fleste steder i Troms vil få temperaturer på under ti grader.

– I Indre Troms er det sannsynlig at gradestokken kan bikke null grader, både i nord og sør. Så selv ned mot Nordlandsgrensa kan det snu under null grader. I ytre strøk ser det ikke slik ut. Temperaturene ligge på pluss-siden.

– Sikter vi videre mot onsdagen, ser det ut til at lavtrykksaktiviteten svekkes, det blir gråvær på starten av dagen, men det ser lettere ut utover onsdagen. På torsdagen ser det ut til at en svak høytrykksrygg kommer inn fra vest, og gir litt lettere vær. Temperaturen vil synke utover uka, og det blir ganske kjølig torsdag morgen, det blir i hvert fall nær 0 grader i lavlandet, men det er jo ikke så uvanlig på denne årstiden, sier Haga.

Kuling i slutten av uka

Fra torsdagen og utover er prognosene heller usikre, men det kan ventes nedbør og en vindfylt neste helg.

– Fra torsdag og gjennom helgen kan det se ut til at det blir en gråværshelg med litt mer kraft i lavtrykkene, det betyr mer vind og snakk om kuling med styrke, ikke en høststorm, men det kan nok bli en god kuling i Troms, særlig på fredag, sier Haga.

[annonse]
– Finnes det noen værvinnere i Troms denne uka?

– Troms blir kanskje ikke noe værvinner i det hele tatt, det er nok å tøye begrepet litt langt. Men, jeg ville nok kanskje holde en knapp på de indre strøkene. De får minst nedbør, med best muligheter for å se litt til sola, men temperaturene her vil være lave, sier Haga.

– Temperaturer under null, betyr det at vi kan vente oss noen hvite veier?

– På fjellovergangene kan det legge seg litt hvit nedbør, det er nok ikke så usannsynlig. Men man må nok kanskje litt oppi høyden, foreløpig ser det ikke ut til at fjellovergangene er særlig utsatt fordi de dagene det blir laveste temperaturer er det opphold.

Les mer om:

vær meteorolog høst
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.