Foto: Lars Richard Olsen

Kraftig økning: Flere hundre studenter venter nå på plass i Harstad

Skrevet av Lars Richard Olsen
25.07.2020 05:55

Flere tusen personer står nå på venteliste til UiTs studier. Mange av dem venter på plass i Harstad.

Det er lange ventelister for nesten alle studieretninger ved UiT Harstad, viser nye tall. Til sammen er det 304 som har studier i Harstad på førstevalg som nå er på venteliste.

  • Sykepleie, 17
  • Internasjonal beredskap, 97
  • Vernepleie, 71
  • Praktisk prosjektledelse, 55
  • Barnevern, 20
  • Barnehagelærer, 44
Antallet studenter som har Harstad-studiene som førstevalg har økt med 21 prosent fra 2019. Det er størst økning av søkere på Internasjonal beredskap og Ledelse, innovasjon og marked.

Prøv iHarstad i 4 uker for 4 kroner!

Bare på fagene Økonomi og administrasjon og Ledelse, innovasjon og marked er det ikke ventelister.

Økt kapasitet i Harstad

UiT Norges arktiske universitet har aldri gitt så mange tilbud om studieplass som i år. Hele 7.602 får tilbud om å studere ved UiT i år. Dette er en økning på 16,7 prosent fra i fjor. Så mange som 2.419 søkere står på venteliste på psykologistudiet, noe som gjør den til landets lengste.

Kapasiteten til å ta imot nye studenter er også økt, og i Harstad er tallet gått opp fra 366 i 2019 til 426 i 2020.

I vår var det knyttet en del spenning til hvordan koronasituasjonen ville påvirke søkertallene til høyere utdanning. Resultatet fra Samordna opptak viste en rekordstor økning i søkere til UiT, på hele 25 prosent. Nå viser opptakstallene at rekordmange også får tilbud om studieplass ved UiT.

 – Dette er fantastiske tall. Kunnskap er nøkkelen til å få verden på fote igjen når korona-pandemien er over, og vi er svært glade for å kunne tilby høyere utdanning til stadig flere ved UiT, sier Anne Husebekk, rektor ved UiT.

Psykologi har lengst venteliste i landet

Husebekk har spesiell grunn til å juble over profesjonsstudiet i psykologi, som ligger i Tromsø. Det hadde rekordhøye søkertall i vår, og har nå landets lengste venteliste for studiet, på så mange som 2416 personer. Poengsnittet for å komme inn på psykologistudiet ved UiT er hele 64,2. 

Både Universitetet i Oslo, NTNU og Universitetet i Bergen tilbyr samme type utdanning. I vår måtte disse universitetene se seg slått av UiT i antall søkere til studiet. Resultatet etter opptaket viser også at UiT har flest på venteliste av alle landets universiteter.

[annonse]
– Det er veldig gledelig at så mange vil utdanne seg til psykolog ved UiT. Det viser at enda flere har fått øynene opp for den høye kvaliteten på studiet her og Nord-Norge som et attraktivt studiested, mener rektor Husebekk.

Les mer om:

uit harstad studenter
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.