KORONA: Det er bekreftet to tilfeller av koronasmitte etter at Hurtigrutens skip MS Roald Amundsen la til kai i Tromsø. Smitteoppsporing pågår. Foto: Herman Henriksen

Koronautbrudd på Hurtigruten - ligger til kai i Tromsø

Skrevet av Eskil Mehren, Magnus Aamo Holte, Jonas Fundingsrud
31.07.2020 13:39 - OPPDATERT 31.07.2020 14:02

(Nordlys): Flere kilder bekrefter at det er utbrudd av koronavirus på et hurtigruteskip som ligger til kai i Tromsø. Ifølge Hurtigruten er det to av mannskapet som er smittet.

Det har oppstått et koronautbrudd på hurtigruteskipet Roald Amundsen. Skipet har vært på Svalbard og har hatt om lag 200 passasjerer om bord.

Den kjente Harstad-legen Terje Erlid var blant de som var med på turen til Svalbard. Erlid jobbet der som skipslege.

Skipet forlot Tromsø 17. juli i år, men er nå returnert og ligger til kai i Tromsø.

Nordlys får opplyst at to personer om bord skal være innlagt på UNN med påvist Covid-19 smitte.

Det bekrefter ordfører Gunnar Wilhelmsen overfor Nordlys.

– Vi har hatt krisestab fra kokken 12 etter utbrudd på Roald Amundsen. Vi stiller alle våre ressurser overfor hurtigruten til rådighet med testing, smittesporing også videre. Vi er også i kontakt med Hurtigruten om videre tiltak. Det viser at dette er skjørt. Og vi må holde avstand, vaske hender og hoste i armkroken.

Det skal være snakk om to bekreftede smittetilfeller, ifølge ordføreren.

– Det er to bekreftede smittede. De er innlagt på UNN, sier Wilhelmsen til Nordlys.

Prøv iHarstad i 4 uker for 4 kroner!

Hurtigruten: Skipet er isolert

Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten opplyser til Nordlys at de besetningsmedlemmene ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom.

- De skipet ankom Tromsø natt til fredag, ble likevel begge rutinemessig testet. De to besetningsmedlemmene er nå innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge, skriver Ege i en epost til Nordlys.

Skipet er nå isolert, og alle de 160 besetningsmedlemmene om bord vil bli testet.

- Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sier Ege.

- Vi har daglige kontroller av alle At disse to tilfellene ble oppdaget og isolert tidlig, selv uten symptomer på Covid-19, viser at disse tiltakene fungerer, sier Ege.

Avlyser reise og kontakter tidligere passasjerer

Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Dette cruiset blir avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.

-Vi tar også kontakt med alle gjester som var om bord på skipets siste seilinger for å gi dem informasjon og videreformidle myndighetenes råd, sier Ege.

Hurtigruten vil nå ta kontakt med passasjerer om bord på MS Roald Amundsens avganger 17. og 24. juli. Selskapet oppfordrer også alle gjester til å følge myndighetenes råd og ta kontakt med lokalt helsevesen dersom de får symptomer.

- Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Derfor innførte vi allerede i januar strenge prosedyrer for å begrense risiko for smitte om bord på våre skip. Våre smittevernregler er på flere områder er strengere enn myndighetenes anbefalinger. Vi har blant annet redusert kapasiteten betraktelig om bord på skipene for å tilrettelegge for sosial distansering, endret matkonsepter og hyppig desinfisering av fellesområder, sier Ege i eposten.

Folkehelseinstituttet bekrefter kjennskap

Folkehelseinstituttets pressevakt bekrefter at de er involvert i saken.

– Ja, vi er delvis involvert i det, sier pressevakt ved FHI til Nordlys.

MS Roald Amundsen la til kai i Tromsø klokken 9 fredag morgen.

Ble sendt med taxi

I transporten til sykehuset har Tromsø Taxi bistått med to biler til pandemitransport. Det bekrefter daglig leder Steinar Nilsen til Nordlys.

– Vi har vært involvert i pandemitransport, og fulgt vanlig prosedyre i så måte. Der har vi bistått med flere biler og hatt en pandemitransport til UNN. Passasjerene har vært heldekt i begge turer, og vi har fulgt alle prosedyrer i samråd med kommunen.

Allikevel har Nilsen vært nødt til å ta grep etter transporten.

– Vi har valgt å ta en sjåfør ut i karantene, sier Nilsen og henviser til kommunen for videre kommentarer.

Hurtigruten har så langt ikke besvart Nordlys' spørsmål om saken, men sier at de vil komme tilbake til oss med mer informasjon.

Les mer om:

korona hurtigruten
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.