VERRE MED JULEBORD: Professor Ørjan Olsvik mener at å gå knask eller knep ikke utgjør en veldig stor smitterisiko. Han er mye mer bekymret for julebordsesongen. Foto: David Jensen/Ellen Kathrine Brudd

Knask eller korona? Dette mener smitte-eksperten om halloween-risikoen

Det kan virke litt ekstra skummelt å gå knask eller knep i år. Til helga skjer det.

Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, uttalte forleden at Halloween kan være en dag hvor det oppstår massesmitte. Det ettersom folk er i kontakt med mange andre personer på Halloween, om det er en fest eller knask eller knep.

Professor i mikrobiologi og smitte-ekspert ved UiT, Ørjan Olsvik, mener at det er ganske trygt. Ute på trappa til folk er smittefaren liten, mener han.

Knask eller korona? 

– Halloween er en ganske liten feiring i Norge, sammenlignet med USA. Og her er det meste av godteriet pakket inn. Så da er det liten fare for smittespredning i selve godteriet, sier han på UiT sin nettside

Noe annet er det jo at man går fra dør til dør og faktisk møter folk ansikt til ansikt, riktignok noen ganger utkledd og bak en maske. Men når man står ute i frisk luft på trappa til folk, så er det ingen smittebombe. Det kreves mye mer sosial nærhet for å spre smitte, mener professoren.

Ørjan Olsvik mener likevel at det er viktig å huske på å holde litt avstand når man møter folk, selv om man er utendørs. 

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver også at knask eller knep er en utendørsaktivitet for barn og unge med lav smitterisiko, så lenge de følgende smittevernrådene følges. De understreker at både de som ringer på og de som åpner døren må være friske. Og at man ikke må dele godteri med vennene sine. 

Halloween-party

Halloween-fester er noe helt annet. Der er barn gjerne hjemme hos hverandre og man puster inn den samme lufta. Da er det mye større risiko for at smitte blir spredt, og derfor anbefaler ikke Olsvik slike fester.

«Kommunene kan også innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen både for private sammenkomster og for arrangementer som også kan være aktuelle for halloweenfeiring,» skriver FHI på sin side om halloween-råd.

Barn blir ikke veldig syke av koronavirus, men de kan være med på å spre smitte, sier Olsvik.  

Tok røntgen av godteriet

[annonse]
Olsvik sier at halloween er en helt annen historie i USA, der denne feiringen skjer i mye større skala, særlig i denne spesielle koronasituasjonen. 

– I USA har de en helt annen smittesituasjon og dødsrate, der også yngre mennesker har dødd, mye på grunn av usunne helsevaner, mener professoren. 

Han kjenner godt til USA ettersom han selv bodde i Atlanta i USA fra 1983 til 1995, da han jobbet ved Center for Disease Control and Prevention.

– Mine barn vokste opp i Atlanta. Der gikk de rundt på halloween med traller fulle av godteri, og folk puttet de rareste ting oppi til barna, sier Olsvik.

Han forteller at etter at ungene hans hadde gått knask eller knep, tok han trallene med til legekontoret for å ta røntgen av de. Dette for å forsikre seg om at det ikke var nåler eller barberblader oppi godteriet.

– Så jeg tenker vel at halloween i Norge egentlig kan anses å være trygt på flere måter, avslutter professoren.

Husk dette

Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.

Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.

Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.

Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.

Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.

Ikke del godteri.

Ha gjerne en voksen med på runden: de kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.