HJERTELIG VELKOMMEN: Slike bilder kan det bli både søndag og mandag. Foto: Yngve Olsen

Kan bli mellom 15 og 20 grader i helga: – Vi har egentlig ikke hatt vår. Det er først nå den kommer

Skrevet av Thor Harald Henriksen
22.05.2020 13:30

Endelig, nå kommer våren!

(Nordlys): Torsdag fikk vi en forsmak på hva som er i vente de neste dagene: Mer sol, fralandsvind og betydelig høyere temperaturer.

Lørdag vil bli den varmeste dagen, ifølge forsker, statsmeteorolog og mannen bak Eirik Værblogg, Erik Samuelsen. Temperaturen vil sannsynligvis også bli høyere enkelte steder enn det Yr.no antyder, mener han.

– Hvis man ser på temperaturen i 1300-1400 meters høyde, var den minus seks grader torsdag. Innen lørdag ville den ha steget med 10 grader. I tillegg vil temperaturen øke med opp mot én grad per 100 høydemeter. Vi kan nok vente temperaturer mellom 15 og 20 grader i Troms, forteller Samuelsen.

– Vi har egentlig ikke hatt vår. Det er først nå den kommer, sier Samuelsen.

Økt skredfare

– Hvor vil det bli varmest lørdag?

– Det er vanskelig å si. I går var det varmest på Bardufoss, med 13 grader. Skibotn var nummer to. Dette er plasser som ofte ligger høyt på lista. Men, det er fralandsvind og sol, så det vil bli fine temperaturer i Troms for øvrig også.

Søndag blir det ikke like varmt som lørdag, men mildværet vil vedvare til onsdag neste uke.

– Unngå soleksponert bratt terreng. Det er fare for naturlig utløste skred pga. milde temperaturer høyt til fjells, skriver Varsom.no.

Temperaturøkningen og solpåvirkningen har gjort at NVE har satt opp skredfaregraden til tre – betydelig – i hele Troms og Finnmark.

NVE: Gunstig for snøsmelting

[annonse]
Faregraden når det gjelder flom er imidlertid fortsatt på grønt nivå – liten – i Troms og Finnmark.

– Med værprognosene vi har nå får vi smelting av det gode slaget. Nok til å bli kvitt litt snø, uten at det oppstår skader, sier Elise Trondsen, vakthavende ved flomvarslinga i NVE.

Hun presiserer at utviklingen følges veldig tett.

– Det er høyest sannsynlighet for flom i Øst-Finnmark. Det skal bare en liten endring til, på temperatur eller nedbør, så øker flomfaren veldig.

Trondsen advarer imidlertid de som planlegger langtur i fjellet i helga.

– Elva du krysset på vei inn på fjellet kan være åpen når du skal tilbake. Det er den ordentlige våren som nå endelig tar tak.

Les mer om:

sommer vær meteorolog vår
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.