HJEMME: På bildet, foran til høyre: Filip H. Lie, Jonathan H. Lie og Henrik H. Lie hjemme i Sørvik i karantene i mars. Foto: Morten Halsebø Lie Morten Halsebø Lie

Holdt daglige morgenmøter for å unngå brakkesyke

Skrevet av Morten I. Jensen
29.04.2020 08:00 - OPPDATERT 30.04.2020 11:33

– Den paranoide delen av meg har tenkt tanken: Hva om jeg har smittet noen?

– En absurd situasjon, sa mor i huset, Eirin Halsebø Lie, da iHarstad snakket med henne i starten av den verste koronafrykten.

Eirin Halsebø Lie og to av tre sønner var i Paris på vinterferie mandag 2. mars til torsdag 5. mars. Torsdagen etter klokken 18 kom beskjeden om at de måtte være hjemme i Sørvik i karantene.

– Akkurat nå sitter jeg og prøver å koble meg til skolesystemet via PC. Både jeg og resten av familien må jo jobbe, lese og og gjøre skolearbeid, sa Eirin første dag av karantenen.

Ferie i Frankrike

Hun er lærer ved Kila ungdomsskole. Eirin og sønnene Jonathan og Henrik dro på vinterferie til Frankrike. Minstemann Filip og pappa Morten holdt fortet hjemme. En uke etter hjemkomst kom beskjeden om at de tre i familien som var på reise måtte i karantene. Morten og Filip kunne gå ut av huset, men måtte være veldig forsiktige med å omgås folk.

Det innebar blant annet at Morten kunne dra ut for å handle tidlig på morgenen eller sent på kvelden. For å skape struktur i hverdagen, gjennomførte familien felles morgenmøte hver dag. Målet var å unngå brakkesyken og ha meningsfulle dager.

– Det er en absurd situasjon. Vi tenkte tanken på ikke å reise til Paris, men da vi reiste var ikke situasjonen så dramatisk. Skolene stengte jo en stund etter at vi kom hjem. Samtidig fikk jeg beskjed om karantenen, sier Eirin.

Hun hadde vært på jobb på skolen i en knapp uke etter vinterferien.

Saken fortsetter under bildet.

AU REVOIR, PARIS: Eirin Halsebø Lie sammen med Jonathan Lie og Henrik Lie en av de siste dagene på vinterferien. Foto: Privat

– Hva om jeg har smittet noen?

[annonse]
– Den paranoide delen av meg har tenkt tanken: Hva om jeg har smittet noen? Det er ikke sikkert, om jeg er smittet, at det slår ut i symptomer på sykdom hos meg, så det er litt skummelt å tenke på.

For ungdommene i huset var det litt kjipt at de ikke kunne treffe venner og kjærester, sier Eirin.

– Vi må bare tenke at dette er den store dugnaden. Vi må ta alle forholdsregler. Som foreldre må vi snakke med ungene om hva dette betyr. Vi må være solidariske overfor hverandre og bare ta de neste ukene som en felles innsats for alles beste.

– Hele poenget med å stenge skoler, treninger, idrettsarrangement og lignende er jo at folk og elever skal holde seg mest mulig i ro hjemme og dermed unngå å møtes mange sammen eller oppsøke plasser der mange er samlet. Det er ikke så lett for ungdommen å forstå, men desto viktigere å snakke med dem om, sa Eirin Halsebø Lie.

Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.