Yngve Myrvoll (til venstre) i Troms politidistrikt. Her sammen med Anders Magnus Jensen i politiets datakrimgruppe i forbindelse med en annen sak. Foto: Ole Åsheim

Analysene av «dødsdopet» fra Harstad er klare

Skrevet av Lars Richard Olsen
18.11.2020 13:51 - OPPDATERT 18.11.2020 14:20

Politiet sier at «dødsdop» kanskje var å ta litt i.

Kripos har analysert piller av merket Ksalol som er beslaglagt i stort monn spesielt i Harstad de siste månedene. Resultatet viser at det ikke finnes spor av fentanyl, et sterkt virkestoff som politiet fryktet kunne være i pillene.

– Å kalle det dødsdop er nok ikke helt rett, sier Yngve Myrvoll, leder felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning i Troms politidistrikt.

Årsaken til analysene og fokus på Ksalol har vært flere overdosedødsfall i Troms de siste ukene.

– I disse dødsfallene finner vi spor av ulike tabletter og at det har vært blandingsbruk. Vi har også funnet Ksalol hos noen av de som døde

I oktoberble over 1500 Ksalol-tabletter beslaglagt i Harstad. Undersøkelsene viser at heller ikke her ble det funnet spor av fentanyl.

–  Vi finner ikke dette stoffet i tablettene, men benzodiazepiner. Vi frykter fremdeles at blandingsmisbruk kan være årsak til dødsfallene.

Mens fentanyl er et sterktvirkende, syntetisk opioid 75–100 ganger sterkere enn morfin, er benzadiazepiner brukt som sovemiddel og til demping av angst.

Ksalol-tabletter er noe Kripos får inn til analyse fra ulike deler av landet nesten daglig. Det er så langt ikke gjort uventede funn i disse beslagene. Politiet har den siste tiden valgt å advare mot bruken av slike piller, da de ofte kombineres med andre narkotiske stoffer og alkohol,

Politiet skriver onsdag at man i all hovedsak finner man spor av flere ulike typer tabletter og andre narkotiske stoffer hos de avdøde. I flere saker er det høye doser og/eller blanding av medikamenter som antas å være dødsårsaken.

[annonse]

Les mer om:

narkotika
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.