STERKE KVINNER: Vi sier ja til Betzy Dahls gate. Ja til Peggys gate, og ja til Sophie Elises gate. Foto: NRK/Julie Solberg/privat

Ja takk til gate oppkalt etter Betzy, Peggy og Sophie

Skrevet av Morten I. Jensen
20.11.2020 09:45 - OPPDATERT 21.11.2020 19:00

Det er ikke mangel på kvinner som fortjener heder i denne byen. Gater oppkalt etter dem skal du imidlertid lete lenge etter.

"Betzy klarte seg «ved egne krefter», som også er navnet på boka om Harstads historie gjennom 100 år"

NRK-programmet Ukjent Arving har engasjert oss og rørt oss. iHarstads saker om Betzy Dahl, skjønnhetsdamen, har lørdag ettermiddag utløst 935 hjerter og likes. Alle har respekt og medfølelse med kvinnen som forlot Harstad etter tapt kjærlighet til en lastebilsjåfør, da som ung jente. Hun tok utdannelse i Oslo midt i en hard tid både for seg selv og for landet. Hun toppet karrieren som skjønnhetsekspert på luksushotell i København. Her var Grace Kelly og Winston Churchill gjester. Betzy (født i 1922) reiste også til Mexico, Paris og Roma i sin jobb.

En annen sannhet

Mens Betzy var borte lurte mange på hva hun egentlig gjorde. Hun kom hjem som voksen, og ryktene om Gale Betzy gikk over byen: Damen som oppførte seg rart, hadde fargerik paraply, eksklusive klær og frisyre. Ryktene fortelles det om i NRK-programmet uten å gå nærmere inn på dem. Men mange vet nå hvilken urett som lå i sladderet. Tremenning Gunn Laila J. Nilsen sier til iHarstad at folk snakket om at Betzy var prostituert. NRK-programmet forteller oss en annen sannhet.

Det som skjedde i gamle dager

Betzy jobbet seg opp og frem på egen hånd. Hun må ha hatt en sterk vilje. Hun var fast bestemt. Men hennes styrke ble tatt fra henne etter at hennes barn Alette ble født i København. Betzy så aldri noe mer til sin datter etter at Alette var fylt ett år. Hvorfor vet ingen, men vi vet at Alettes far var en suksessrik mann, og dette skjedde i «gamle dager.» Betzy forsøkte å ta sitt liv på denne tiden. Etter hvert vendte hun hjem til Harstad, uten barnet. Ingen her hjemme visste om Alette. Alette visste ikke om sin mamma. Betzy døde i 2014 i Harstad, 92 år gammel.

Ved egne krefter

I Harstad råder det nå en slags oppvask i dårlig samvittighet for hva vi har fortalt om Betzy, ryktene vi har bragt videre, at de færreste tok henne på alvor. Vi ønsker å rydde opp og gi Betzy det ettermælet hun fortjener. En gate eller en plass oppkalt etter Betzy er et godt forslag. Det har kommet fra flere hold. Først ute hos iHarstad med forslaget var Terje Erlid lørdag 14. november.

Et spørsmål som melder seg er om Betzy selv ville ønsket en gate oppkalt etter seg. Et signal om dette kan vi kanskje få ved å ta en en telefonsamtale til København, til Alette Appel.

Folket har også bifalt i rikt monn på sosiale medier. Det er flere gode grunner til å gi Betzy hederen et gatenavn representerer. Hun står for sterk vilje. Betzy klarte seg «ved egne krefter», som også er navnet på boka om Harstads historie, utgitt i forbindelse med 100-årsjubileet i 2004.

En blomst når jeg lever

Betzy Dahls gate kan også minne oss på ordene som Basse ga oss i anledning Ketil Danielsens død:

«Gi meg heller en blomst når jeg lever. Det er for sent når jeg er død.»

Vi fortjener å bli påminnet at vi skal ta vare på hverandre mens vi er her. Ikke la Harstad være en by med baksnakking av folk som ikke er som alle andre. Spør heller hvordan det går. Ta en tur i Hilsegata og si hei til noen du ikke kjenner, eller noen du lurer på om har det bra.

Folks følelse

[annonse]
Ifølge Språkrådets guide til navnsetting av gater og veier, er det lite og ingenting i veien for Betzys gate. Her heter det at en bør unngå å bruke navn på nålevende personer. Grunnen til det er at omdømmet til en person kan endre seg over tid. Helst bør det gå minst fem til ti år fra en person er død, til en velger å ta i bruk vedkommendes navn som en del av et adressenavn. Det andre er at personnavn som hovedregel skrives slik vedkommende selv skrev navnet. Selv signerte hun sine papirer i Danmark med Betzy. Noen i Harstad mener hun foretrakk Elisabeth eller Lisbeth etter at hun kom hjem. Uansett hvordan navnet skrives, vil vi si oss fornøyd. Gatenavn er en del av lokalmiljøet og lokalhistorien, og de er med på å styrke folks følelse av å høre til på et sted.

Solsystemet og bergarter

I Harstad har vi gater med navn fra solsystemet, blomster, dyr, bergarter og noen menn med våpen eller makt. Bare et fåtall gater er oppkalt etter kvinner. Å starte en debatt om Betzy virkelig fortjener en gate, det trenger vi ikke. Hvorfor skal ikke en gate oppkalles etter et vanlig menneske av kjøtt og blod, et ekte menneske som folk i Harstad trykker til sitt bryst? Betzy har festet seg i hjertet til Harstads innbyggere. Det er egentlig grunn nok.

Hvis du ser på listen over gater i Harstad vil du finne bare to-tre kvinnenavn blant de mer enn 450 gatene i kommunen. Det ikke vanskelig å finne gode kandidater. 

Saken fortsetter under bildet

STERK HISTORIE: Oppe fra venstre: Betzy Dahl i 1958 – og tidligere prest i Trondenes menighet Odd Willy Johansen, som bisatte Betzy Dahl på kirkegården i Harstad. Her er Odd Willy på graven sammen med datteren til Betzy, Alette Appel. Nede fra venstre: Graven til Betzy i dag fylt med blomster – og Betzy som konfirmant. Foto: Skjermdump fra NRK/Marte Fredly-Steen

Dagens Betzy

Vi sier ja til Betzy Dahls gate. Ja til Peggys gate, og ja til Sophie Elises gate. Peggy Anthonsen har stekt flere tusen vafler på Harstad stadion og servert buljong til kalde hender som har klappet for sine døtre og sønner på banen og på benken.

Hun har tatt del i det sportslige, blandet seg inn i en kultur bestående av voksne menn, og satt dem på plass når det trengtes. Peggy var en del av Harstad Idrettslags sjel i en kvinnealder.

Og ja til Sophie Elises gate. Er det for tidlig? Ja, sier Språkrådet. La oss hedre de vi er stolte av mens de lever. Kanskje Sophie Elise er dagens utgave av den unge, tøffe Betzy.

Det var tre forslag. Det skal ikke mye til for å finne 50 til. Hvis vi har nok gater, Kari-Anne.

Morten I. Jensen, ansvarlig redaktør iHarstad

Les mer om:

Betzy Dahl