DELER UT MER: Det er høyere etterspørsel etter rent brukerutstyr til rusavhengige. Her Marino Jonassen i FHN-Nord, som hjelper til sammen med Marborg og Harstad kommune. Foto: Privat

I april kom nesten ingen hit. Nå dukker stadig flere opp for hjelp

Skrevet av Morten I. Jensen
28.06.2020 09:00 - OPPDATERT 01.07.2020 08:37

Marborg og Harstad kommunes tilbud, hvor rent brukerutstyr deles ut gratis, er blitt ettertraktet.

Tilbudet ble opprettet i vår. Da iHarstad var innom i april, var det nesten ingen som kom. Brukerutstyret, som rene sprøyter, leveres gratis til rusavhengige.

– Nå har det virkelig tatt seg opp. Vi leverer ut mye brukerutstyr. Flere vet at vi finnes. Og det er flere hyggelige mennesker som kommer innom oss. Det er takknemlige, fine folk som kommer hit, sier Linda Skavberg i brukerorganisasjonen Marborg.

Lyst til å lese mer? Få pluss-tilgang for bare 119 kroner!

Mot overdose

Det hun fortsatt venter på, er nalokson nesespray til brukere og pårørende, som er et sentralt virkemiddel mot overdose. Det er Harstad kommune ved kommuneoverlegen som må godkjenne at sprayen kan deles ut i Harstad.

Marino Jonassen i Foreningen for human narkotikapolitikk, FHN-Nord, sier brukerutstyrsrommet i Harstad hadde seks naloksonsprayer som de fikk av SMS-senteret i Tromsø og noen andre steder.

– Men alle seks er delt ut til brukere, så har vi ingen. Det er behov for de sprayene også med tanke på at det er en del stoffer som er blandet ut med fentanyl i omløp i Harstad nå, sier Jonassen.

Jonas Holte: – Vi er i sluttfasen

Fentanyl er et syntetisk opioid som kan brukes til smertelindring på sykehus, blant annet. Effekten av fentanyl ligner på den til heroin, men noen av de ulike typer fentanyl kan være hundre ganger sterkere enn morfin for hver vektenhet, avhengig av nøyaktig sammensetting.

Kommuneoverlege Jonas Holte sier Harstad kommune om ikke så lenge er klar på spray.

– Vi er helt i sluttfasen nå for å kunne tilby sprayen i Harstad. Kommunen er tilknyttet et nasjonalt prosjekt. Risikoanalysen er gjort, og forslag til prosedyre for Harstad lages nå, sier kommuneoverlege Jonas Holte.

 

[annonse]

Les mer om:

helse narkotika
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.