KRITISK FASE: Mindre og dyrere hasj kan lede rusavhengige over på sterkere og farlige stoffer, sier Marino Jonassen og Linda Skavberg. Foto: Privat/Morten I. Jensen

Hasjmarkedet tørker inn: Advarer mot rosa piller i Harstad

Skrevet av Morten I. Jensen
27.06.2020 15:00 - OPPDATERT 30.06.2020 13:47

Linda Skavberg advarer mot rosa piller og syntetiske stoffer som er mekket i en «garasje.»

Linda Skavberg i brukerorganisasjonen Marborg i Harstad sier at tilbudet av hasj skrumper inn, og prisen stiger. Dette i takt med strengere grensekontroll og færre som reiser med narkotika. Hun frykter at folk som trenger rus tyr til sterkere stoffer.

En pengemaskin

– Hasjen er dyr i Harstad. Jeg hører at den koster mellom 200 og 280 kroner per gram. Det er ikke helt tørke i Harstad, men det er færre som har noe å selge. Knark er en pengemaskin. Markedet skal holdes gående, og selgerne vil tjene mest mulig. Det er et lukket rusmiljø. Derfor er mange av kjøperne lojale og forholder seg til sine tilbydere. Hvis prisen er høy eller tilbyderen bare har noe annet enn hasj, er det fort gjort å hoppe på det, sier Linda Skavberg.

Rosa piller

Hun sier det er rosa piller i byen nå.

– Jeg vet ikke helt hva det er, men det er kanskje en blanding som er mekket i en garasje i Øst-Europa. Det har vært overdoser på dette den siste tiden.

Skavberg sier hun redd for at ungdom trykker i seg piller når man først er blitt hekta.

– Er man først blitt avhengig av hasj, har man ikke noe valg der og da. Det ikke enkelt å være avhengig av hasj. Det er veldig vanskelig å komme seg ut av det. Hasjen er sterkere enn før. Målet til produsentene er å opprettholde avhengigheten. Dette er stor butikk på verdensbasis, sier hun.

Tar seg opp om sommeren

En annen utfordring er fentanyl, et sterktvirkende, syntetisk opioid, som benyttes i smertebehandling. Det er 75–100 ganger sterkere enn morfin, og har raskere innsettende effekter og bivirkninger enn morfin.

Brukere får stoffet fra smerteplaster som kokes og stoffet injiseres.

– Jeg håper det ikke er på markedet, sier hun.

[annonse]
Marino Jonassen er tillitsvalgt i Nord-Norge for FHN (Foreningen for human narkotikapolitikk).

Han deler Linda Skavbergs bekymring for at rusen tar seg opp i ferien.

– Vi går inn i en kritisk fase. Når sommeren starter, vet vi at folk ruser seg mer. Det er flere fester. Han sier selgere holder partier med stoff tilbake bevisst for å oppnå bedre pris, sier Marino Jonassen.

– Det er høyere etterspørsel etter hasj enn sterkere stoffer. Flere bruker hasj enn mange tror, så det er bare å være på vakt nå som etterspørselen øker, og selgerne går fri eller vil tilby andre stoffer, sier han.

– Jeg håper folk er kritiske til hva de bruker av rusmidler.

Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.