IKKE KOMPROMISS: – Dessverre er det ikke mulig å tilby denne opplevelsen i år. Vi kommer ikke til å ha en festival, denne felles seremonien, skriver festspilldirektør Ragnheidur Skuladottir. Foto: Festspillene i Nord-Norge

Bergen gjennomfører festspill, ikke Harstad. Her er forklaringen

Skrevet av Ragnheidur Skuladottir direktør Festspillene i Nord-Norge
25.05.2020 13:25 - OPPDATERT 03.06.2020 21:23

Festspillene i Bergen gjennomfører digitalt. Det gjør ikke Festspillene i Nord-Norge. Her forklarer direktør i Harstad, Ragnheidur Skuladottir, hvorfor.

Leserinnlegg: “The best way out is always through” (Robert Frost)

Festspillene i Nord-Norge er en altoppslukende internasjonal kunstfestival. I løpet av 55 år har festivalen endret seg, men møtet mellom kunst og publikum har alltid vært i sentrum. Harstad har blitt oversvømt av mennesker; hotellene er fullbooket, gamle festspillentusiaster kommer tilbake, ungdommer skynder seg hjem, kunstnere og kulturentusiaster fra regionen finner veien til Harstad og internasjonale kunstnere trollbundet av midnattssolen hentes og leveres på Evenes. Alle disse menneskene blir ønsket velkommen av lokalbefolkningen, Harstadværinger legger sin stolthet i å vise fram byen sin, næringslivet kaster seg med i Byfesten, restauranter og barer har den største omsetningen i løpet av året denne siste uka i juni. Følelsen av samhørighet, fysisk nærhet og glede varer inn i den nordnorske sommeren og når høsten igjen melder sin ankomst begynner vi å se frem til neste festivalsommer. Hva vil skje? Vil det være mer av det, mindre av dette? Innprentet i vår felles hukommelse er bildene av fantastiske kunstneriske bragder opplevd sammen med familie, gamle og nye venner. Følelsen av å gå inn på en konsert, se gjennom publikum for å finne den man skal dele opplevelsen med, kikke bort på personen ved siden av deg for å se om de skjønte spøken, den ekstraordinære tonen, den berusende jeg-aner-ikke-hva-som-akkurat-skjedde-følelsen, applausen på slutten av et arrangement for artistene på scenen som har kommet for å dele sin innsikt og omfattende kunnskap og ferdigheter. I løpet av en intens festivaluke har vi, i felleskap, deltatt i et ritual; en hendelse som er i dette øyeblikket og nå for alltid er borte.

Dessverre er det ikke mulig å tilby denne opplevelsen i år. Vi kommer ikke til å ha en festival, denne felles seremonien. Uunngåelig resulterer dette i en følelse av tap.

Vi respekterer de forskjellige måtene andre festivaler håndterer tomrommet. Da det ble klart at vi måtte avlyse årets festival, diskuterte og vurderte vi i Festspillene i Nord-Norge digitale alternativer. Digitalisering og visuell formidling av live-arrangementer er – og vil være – en viktig del av festivalscenen i fremtiden, selv om den selvfølgelig aldri vil erstatte liveopptredener – det kan aldri bli helt som «the real deal». Men etter å ha gjennomgått alle muligheter og tatt hensyn til opplevelsen til både publikum og artister, besluttet vi at vi ikke ville strømme artister ut fra en tom Storsal eller Harstad kino. I stedet bestemte vi oss for å begi oss ut på en reise inn i nye digitale og visuelle plattformer og forum som vi håper å knytte til vår årlige virksomhet i fremtiden. Disse involverer for eksempel en rekke opplevelser og workshops utviklet i samarbeid med ulike artister som vi kan dele med vårt publikum allerede fra juni.

En festival som Festspillene i Nord-Norge bør ha en fundamental digital formidling, det er det ingen tvil om. Dette må dog være både gjennomtenkt og utviklet ordentlig, og det er akkurat det vi er i gang med nå. Med vår tilnærming vil vi at Festspillene skal ha en solid plan på plass; nye spennende komponenter som gjør det mulig for oss å respondere forsvarlig på uforutsette hendelser uten å måtte gå på kompromiss med essensen i live opptredener – samspillet mellom artist og publikum. 

Ragnheidur Skuladottir, direktør Festspillene i Nord-Norge

Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.