MS Roald Amundsen ligger til kai i Tromsø etter å ha vært på tur fra Tromsø til Svalbard og tilbake. Foto: Torgrim Rath Olsen

Eldre person innlagt på UNN med koronasmitte etter hurtigrute-tur

Skrevet av Stian Saur
04.08.2020 11:01 - OPPDATERT 04.08.2020 18:27

En eldre person som var passasjer på MS Roald Amundsen, er lagt inn på sykehus i Tromsø med covid-19. I Trondheim har to andre passasjerer fått påvist viruset.

(Nordlys): Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) opplyste tirsdag formiddag at den eldre personen som nå er innlagt på sykehuset, var passasjer på den andre seilasen med Hurtigrutens ekspedisjonsskip.

Til sammen var det 386 passasjerer på de to siste seilasene til Roald Amundsen, 209 på den første seilasen og 177 på den andre. De to seilasene var 17.–24. juli og 25.–31. juli.

Fire av besetningsmedlemmene på Roald Amundsen er fortsatt innlagt ved sykehuset i Tromsø, men flere av dem blir trolig utskrevet i løpet av de nærmeste dagene, opplyser UNN.

Prøv iHarstad i 4 uker for 4 kroner!

Passasjerer fra Trondheim smittet

Tidligere ble det kjent at en person i 70-årene og et barn under 10 år i Trondheim har testet positivt for koronavirus. Begge hadde vært passasjerer på Hurtigruten.

– De smittede er ikke i familie. Begge er i karantene, den ene hjemme, den andre i en annen kommune, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

Seks hurtigrutepassasjerer er testet for viruset i Trondheim. Bare én har testet positivt i kommunen, mens den andre testet positivt i en annen kommune.

Tirsdag skal ytterligere én passasjer som bor i Trondheim, testes.

Har erkjent svikt

Totalt har 36 personer i besetningen på hurtigruteskipet testet positivt for viruset.

Selskapet beklaget mandag kveld utbruddet, og erkjente svikt i rutinene.

[annonse]
Rederiet har innstilt alle turer med sine ekspedisjonsskip Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen inntil videre.

På pressekonferansen mandag opplyste også konsernsjef Daniel Skjeldam at to mannskapsmedlemmer på MS Fridtjof Nansen er satt i isolasjon med sykdomssymptomer.

– Brøt avtale

Folkehelseinstituttet mener at Hurtigruten brøt en avtale de hadde inngått om at selskapet skulle informere passasjerene om koronasmittede om bord, melder NRK.

Ifølge avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet bekreftet rederiet i et møte onsdag at de skulle varsle alle passasjerene på den aktuelle seilasen.

– Vi ble ikke informert om at Hurtigruten deretter endret standpunkt og ikke varslet passasjerene. Først fredag forsto vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen fra møtet og latt være å varsle passasjerene, sier hun til kanalen.

Her er de interne e-postene om hva som foregikk allerede på onsdag: «Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut»

Hurtigruten ønsker ikke overfor NRK å kommentere opplysningene fra Folkehelseinstituttet. De viser til hva konserndirektør Daniel Skjeldam sa mandag. Da la rederiet seg flat og innrømmet svikt i rutinene.

 

 

Les mer om:

korona hurtigruten
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.