Foto: Mari Rokkan

Ekspertutvalg: Disse bør først få koronavaksine

Skrevet av Lars Richard Olsen, NTB
17.11.2020 20:20

Siste nytt om korona 17. november: Helsepersonell, regjeringsmedlemmer og andre i samfunnskritiske funksjoner må stille seg i kø, melder NRK.

Eldre og syke bør få koronavaksinen først. Det mener et utvalg oppnevnt av Folkehelseinstituttet (FHI).
– Det viktigste slik jeg ser det, er at det er likeverd og likebehandling, ikke sosial status, som skal telle. Og det er risiko for død og alvorlig sykdom som bør være ledende prinsipp, sier utvalgsmedlem Reidun Førde til kanalen.

En nedprioriterting

Det er regjeringen som tar den endelige beslutningen om prioritering av vaksinedosene. Dette skal være klart innen 1. desember.

Til NRK sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund at hun i hovedsak er enig i prioriteringen. Samtidig peker hun på at helsepersonell blir prioritert under de vanlige influensavaksinasjonene – for å hindre videre smitte inn i helsetjenesten.

– Sånn sett er dette en nedprioritering, sier Larsen.

Ingen nye smittetilfeller i Harstad

Siden 13. november har det ikke blitt avdekket noen kjente smittetilfeller. Per 16. november var to personer i isolasjon og en person i karantene.

48 personer som bor eller har oppholdt seg i Harstad, har vært smittet med covid-19 siden 12. mars.

Strammer inn i Sverige

Statsminister Stefan Löfven opplyser at Sverige går fra anbefalinger til forbud. Fra 24. november er det forbudt med samlinger på over åtte personer.

Forbudet skal i første omgang gjelde i fire uker.

[annonse]
– Vi lever i prøvelsens tid. Det kommer til å bli verre. Gjør din plikt og ta ditt ansvar for å stanse smittespredningen, sa Löfven da han innledet mandagens pressekonferanse.

Han gjentok budskapet to ganger før han kunngjorde at Sverige nå forbyr alle sammenkomster på over åtte personer.

Han begrunnet forbudet med at rådene som myndighetene oppfordrer til, ikke lenger blir etterlevd på samme måte som i våres.

– Gå ikke på trening, gå ikke på bibliotek, ikke ha fester. Avlys. Ikke finn på unnskyldninger som skal gjøre at aktiviteten din er grei, sier Löfven.

Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.