Helseminister Bent Høie. Foto: Trond Lepperød

Ber alle kommuner forberede seg på lokale utbrudd

Skrevet av Trond Lepperød
15.09.2020 14:49

Norge har nå 28,4 koronasmittede per 100.000 innbyggere, viser ferske tall fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC). Helseministeren ber alle kommuner forberede seg på lokale utbrudd.

(Nettavisen/NTB): På en snau måned, har insidenstallene for Norge økt fra 12 til 28,4, viser Nettavisens sammenligning.

Tallet er det høyeste siden 18. april, skriver VG.

Norge har selv satt en grense på 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere for å fjerne land på den røde listen for reiseråd.

Bergen er en av kommunene som nå står midt i et lokalt utbrudd.

Det er registrert 25 nye koronasmittetilfeller i Bergen siden mandag. Det er sju færre enn dagen før.

– Dette er isolert sett noe lavere enn vi har sett den siste uken. Det er likevel for tidlig å se om det er noen nedadgående trend, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse tirsdag.

Høie: Ber kommunene forberede seg

– Kommuner som har lav smitte bør bruke tiden godt, sa helseminister Bent Høie på pressekonferansen.

– Samarbeidet mellom kommuneledelse og kommunelege må være tett og godt. Lange kommandolinjer og byråkrati fungerer dårlig, sa han videre.

– Det er viktig at de som har erfaring nå lærer av de som ikke har erfaring, rådet Høie og sammenlignet med brannøvelser.

– Det er viktig at de som har erfaring nå lærer av de som ikke har erfaring, rådet Høie og sammenlignet med brannøvelser.

Innfører ekstra omsorgsdager

Regjeringen innfører ekstra omsorgsdager ved lokale utbrudd når skoler og barnehager må stenge, selv om de allerede har brukt opp den vanlige kvoten for omsorgsdager. De nye reglene vil gjelde fra denne uken.

– Foreldre skal altså ikke bekymre seg over hvordan hverdagen skal gå dersom de må være hjemme med barn på grunn av stengte skoler og barnehager, sier Røe Isaksen.

Kan bli rødt

[annonse]
Nå kan Norge bli farget rødt av land som Estland, Litauen og Latvia, som alle fraråder reiser til land som har flere enn 25 smittetilfeller per 100.000 innbyggere totalt siste 14 dager.

Landene bruker tallene fra ECDC når de skal vurdere sine reiseråd. Dersom smittetrykket holder seg så høyt, står Norge derfor i stor fare for å bli farget rødt neste gang landene oppdaterer sine råd.

Reglene for innreisekarantene blir også strengere. Målene med endringene er å gjøre det lettere å følge karantenereglene. Nordmenn som reiser til de baltiske landene, må allerede i karantene når de ankommer.

 

SER DU FORSKJELLEN? På en snau måned har Norge gått fra insidens-tall på 12 smittetilfeller per 100.000 innbyggere til 28,4.

Les mer om:

korona
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.