VI MÅ IKKE GLEMME: Hannah Parschat i Rødt Harstad er mot Israels planlagte annektering av Vestbredden.

– Israels aksjoner har kostet utallige menneskeliv og drevet millioner på flukt

Skrevet av Hannah Parschat
21.05.2020 22:00 - OPPDATERT 22.05.2020 08:18

«Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv!» advarte Arnulf Øverland i 1937, en bønn om solidaritet.

Nylig fikk vi erfare at Israel planlegger å annektere den okkuperte Vestbredden i løpet av noen måneder, med militær støtte fra USA. EU og FN fraråder annekteringen, men likevel har Israel så langt ikke opplevd noen som helst form for sanksjoner eller intervensjoner fra disse kantene. EUs og FNs ord er og blir bare ord, men Israel fortsetter med planene sine og annekterer uhemmet bit for bit av Palestina.

Siden 1949 har Israel mot internasjonal lov okkupert store områder som tilhører Syria, Egypt og Palestina (77% av det Palestinske territoriet per i dag), opprettet tusenvis av ulovlige Israelske bosetninger i disse områdene, og ifølge FN, massakrert titusenvis og i dag er fortsatt 5 av de 10 millionene Palestinere på flukt. Dersom Israel virkeliggjør annekteringen av Vestbredden, da ser det virkelig mørkt ut for Palestina. Da vil det oppstå et apartheid der 2,5 millioner Palestinere vil miste rettighetene sine under den Israelske stat. Israel ble opprettet i 1949 med ganske klare landegrenser – disse burde Israel forholde seg til.

Trump argumenterer med at han vil støtte Nethanyahu i annekteringen for å bringe mere «fred og stabilitet» til midtøsten. Så langt har ingen av USA’s intervensjoner i midtøsten brakt verken fred eller stabilitet, derimot har de geopolitiske og økonomiske interessene til USA blitt godt ivaretatt og belønnet. Det har en avsmak av amerikansk imperialisme og ikke fred og stabilitet. FNs midtøstenutsending Nickolay Mladenov varsler at dersom Israel annekterer Vestbredden vil dette utvilsomt føre til mer krig og ustabilitet i regionen. Så langt støtter kun USA Israels planer, mens det ellers er bred enighet om at denne annekteringen strider mot internasjonal lov. Likevel har Israel fått lov til å fare fram som det vil siden landets opprettelse. Palestina har blitt ydmyket utallige ganger allerede.

14 ÅR GAMMEL: bilde der en 14 år gammel Palestinsk gutt blir arrestert av Israelsk politi. Dette bildet ble sendt til Hannah Parchat av svigersøstera, som er fra den okkuperte Vestbredden.

Det er på høy tid at Israel blir møtt fra internasjonalt hold med reelle konsekvenser. Israels aksjoner mot Palestina har kostet utallige menneskeliv, drevet millioner på flukt, tilintetgjort folk og kulturer i så stor skala og med så alvorlige, reelle konsekvenser for Palestinerne, at det ikke kan bagatelliseres lenger. Boikott, handelsrestriksjoner og økonomiske sanksjoner er bare noen av måtene Israel burde svares med.

Hannah Parschat, Rødt Harstad

Les mer om:

meninger
Debatt
iHarstad oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.